EMPOWER YOUR LIFE
Pilotprojekt i Danmark
Støtte til unge kvinder i udsatte livssituationer
Sisterpower International har lanceret et banebrydende pilotprojekt i København i samarbejde med vores danske partner UNIK Danmark. Projektet løber fra 2024 til 2025 og har som mål at skabe tryghed og empowerment for unge kvinder, som enten er vokset op i vold eller har været udsat for kærestevold i ungdommen. Som følge af disse tidligere erfaringer er de unge kvinder i forhøjet risiko for at blive udsat for vold i nære relationer i voksenlivet og derfor er intentionen at forebygge dette gennem at engagere dem i at gå gennem vores 7 Trins Empowerment Program til at opnå et stærkt fundament, både fysisk og psykisk gennem at opnå støtte, viden og ressourcer til at stå stærkere i fremtiden.
7 Trins Empowerment Program
1. Retssikkerhed: Giver kvinderne indsigt i lovgivning og menneskerettigheder samt forståelse for juridiske processer.
2. Fysisk Sikkerhed: Udvikling af sikkerhedsnetværk, sikkerhedsplaner og træning i selvforsvarsteknikker.
3. Følelsesmæssig Sikkerhed: Fokus på stabilisering af nervesystemet, traumebehandling og deltagelse i selvhjælpsgrupper.
4. Økonomisk Sikkerhed: Oplæring i nyttige færdigheder inden for budgetæhåndværk, iværksætteri, og adgang til mikrolån.
5. Social Sikkerhed: Netværksopbygning, hvor lokalsamfundet inddrages for at styrke kvindernes position og trivsel.
6. Strukturel Sikkerhed: Arbejde med interfaith-forståelse, kulturel indsigt og tolerance til at fremme kvindernes stemme og handlekraft.
7. Pay-it-forward: Inspirerer kvinderne til at dele deres erfaringer og støtte andre kvinder i samfundet – et skridt mod en bevægelse af "women empower women."
Læs mere om dette på siden empowerment program
Formål og indhold i projektet
Pilotprojektets overordnede mål er at give kvinder i sårbare situationer viden, redskaber og støtte til at leve et liv uden vold og traumer. Projektet er udviklet til at være en holistisk indsats, der ikke blot fokuserer på voldens akutte konsekvenser, men også på at give kvinderne styrken til at bryde ud af volden og hele deres traumer. Gennem programmet opnår kvinderne:
● En dybere forståelse af deres rettigheder, styrker, ressourcer og muligheder.
● Mulighed for at bygge trygge og sikre relationer i nye netværk.
● Redskaber til at håndtere både følelsesmæssige og økonomiske udfordringer.
Intentionen er at arbejde gennem en traumefokuseret tilgang, hvor tidlig indsats er central for at stoppe den vold i generationer, som mange kvinder befinder sig i - også ofte sammen med deres børn. Ved at samarbejde tæt med partnere og lokale ressourcer, tror vi på, at vi kan skabe varige forandringer for kvinder og deres familier.
Hvorfor nytænke voldsforebyggelse?
Voldsproblematikken i Danmark er dybt bekymrende og viser behovet for nye tilgange til forebyggelse. Ifølge seneste tal har op til 29 % af danske kvinder oplevet vold i nære relationer. Desuden lever over 118.000 kvinder årligt med partnervold, og volden går sjældent kun ud over kvinden. Omkring 30.000 børn i Danmark vokser op i voldelige hjem, og studier viser, at voldens konsekvenser kan være lige så skadelige for børn, der overværer vold, som for dem, der selv bliver udsat for det.
Hos Sisterpower tænker vi voldsforebyggelse på nye måder. Vores tilgang fokuserer til dels på at styrke kvinderne før volden eskalerer og derved forbedre både kvindernes og deres børns livskvalitet., men også ved at forebygge at volden kan komme til at ske igen efter, at vi har fået skabt sikkerhed for kvinden og børnene. Ved at adressere traumer og tilbyde ressourcer til selvstændiggørelse i et bredere perspektiv kan vi også forebygge, at vold og traumer føres videre til kommende generationer. Det er tidlig indsats!
Forventede resultater
Sisterpower forventer, at pilotprojektet vil have en dybtgående positiv indvirkning på kvinderne og deres familier. Projektets hovedmål er at styrke kvinderne, så de opnår et trygt og stabilt liv uden vold. Ved at forebygge volden tidligt kan vi potentielt forhindre, at endnu ufødte børn vokser op i voldelige hjem. De forventede resultater inkluderer:
● Øget sikkerhed og selvstændighed for kvinderne.
● Bedre trivsel og oplevet tryghed for både kvinder og deres kommende børn.
● En langsigtet forebyggelse af intergenerationelle traumer.
Ved at introducere Empowerment programmets metoder og skabe en stærk basis for trivsel, kan kvinderne opnå kontrol over deres eget liv. Desuden vil dette hjælpe med at skabe en bølge af positive effekter, der kan sprede sig i lokalsamfundet og inspirere andre kvinder til at søge hjælp og tage kontrol over deres situation.
Målgruppe – hvem hjælper vi?
Dette pilotprojekt henvender sig til unge kvinder i alderen 16-24 år uden børn, som er vokset op i familier med vold eller har oplevet kærestvold i ungdommen. Ved at fokusere på unge kvinder inden de står over for at skulle stifte familie, ønsker vi at støtte dem så tidligt, at de vil kunne hele og skabe et stærkt fundament for et trygt familieliv.
Kvinderne, som inviteres til at deltage i projektet, skal være åbne over for at dele deres erfaringer og lære fra Empowerment programmets mange elementer. Målet er at give kvinderne styrken til at påtage sig ansvaret for deres eget liv og trivsel og samtidigt også engagere sig i "pay-it-forward" delen, hvor de kan hjælpe andre kvinder, der står i en lignende situation.
Hvordan gennemføres projektet?
Sammen med UNIK Danmark gennemfører vi en grundig screening af potentielle deltagere for at sikre, at vi arbejder med de kvinder, som har brug for hjælp og støtte til at forebygge vold i nære relationer. De udvalgte kvinder vil deltage i et 6 måneders intensivt forløb med følgende indsatser:
● Undervisning: Kvinderne opbygger viden og kompetencer til både større selvforståelse, selvforsørgelse og livsmestring.
● Sikkerhedsplanlægning: Ved behov kan vi sammen med kvinderne udvikle sikkerhedsplaner, der inddrager både partner og netværk for at sikre en holistisk og støttende tilgang.
● Selvforsvarskursus: Kvinderne trænes i psykisk selvforsvarsteknikker, der styrker deres fysiske sikkerhed og selvtillid.
● Gruppesamtaler og individuel støtte: Gennem samtaleforløb får kvinderne mulighed for at dele deres oplevelser og bearbejde traumer. Her kan også familiemedlemmer inddrages, hvis det vurderes gavnligt.
● Netværksopbygning: Kvinderne støttes i at etablere trygge netværk og opdage nye livsmuligheder uden for de voldelige relationer.
● Pårørendekurser: Uddannelse og støtte til pårørende, så de kan blive en del af kvindernes sikkerhedsnet og hjælpe med at forebygge fremtidige konflikter.
Herudover har vi indgået samarbejde med virksomheden All-u-me, som udvikler teknologi og smykker med alarmer, der kan tilpasses programmets behov. Alarmerne kan bruges som en ekstra sikkerhedsforanstaltning for kvinderne, så de kan tilkalde hjælp ved behov.
Langsigtet effekt
Sisterpowers projekt har en langsigtet vision om at skabe en bevægelse, hvor kvinder støtter kvinder til at bryde med vold og skabe et trygt og stabilt liv for sig selv og deres familier. Empowerment programmet og den tætte støtte gennem netværk og partnerrelationer vil udgøre et fundament for kvindernes nye liv.
På længere sigt vil projektet kunne skabe samfundsmæssige besparelser ved at reducere omkostninger på social- og sundhedsområdet, da tidlig indsats og støtte reducerer behovet for senere kriseintervention. Vi arbejder desuden på at gøre programmet tilgængeligt for kommuner, som en specialiseret ressource til tidlig indsats og traumefokuseret voldsforebyggelse.
Projektets mål er at være en katalysator for positive forandringer og styrke kvinders sikkerhed og velbefindende. Vi ønsker at inspirere til en samfundsbevægelse, hvor kvinders sikkerhed og trivsel er en grundlæggende værdi, og hvor flere kvinder kan opnå den støtte og styrke, de fortjener.