SISTER POWER CIRKLER

Projekt i Danmark

Støtte til kvinder i udsatte livssituationer med og uden børn


Sisterpower lancerer i 2025 et nyt projekt i København for at skabe sikkerhed og empowerment for unge kvinder uden børn og kvinder med børn, som alle er i risiko for at blive udsat for vold i nære relationer og traumatiske oplevelser.

Vores projekt skaber tryghed og sikkerhed for kvinder gennem fællesskab og relevant udviklingsstøtte ved at bruge vores 7 Trins Empowerment Program til at føre kvinderne gennem Ved at tilbyde et trygt fællesskab og nye handlemuligheder ønsker vi at give kvinderne mulighed for at forme en fremtid uden vold

7-Trins Empowerment Program

1. Retssikkerhed: Giver kvinderne indsigt i lovgivning og menneskerettigheder samt forståelse for juridiske processer.

2. Fysisk Sikkerhed: Udvikling af sikkerhedsnetværk, sikkerhedsplaner og træning i selvforsvarsteknikker.

3. Følelsesmæssig Sikkerhed: Fokus på stabilisering af nervesystemet, traumebehandling og deltagelse i selvhjælpsgrupper.

4. Økonomisk Sikkerhed: Oplæring i nyttige færdigheder inden for budgetæhåndværk, iværksætteri, og adgang til mikrolån.

5. Social Sikkerhed: Netværksopbygning, hvor lokalsamfundet inddrages for at styrke kvindernes position og trivsel.

6. Strukturel Sikkerhed: Arbejde med interfaith-forståelse, kulturel indsigt og tolerance til at fremme kvindernes stemme og handlekraft.

7. Pay-it-forward: Inspirerer kvinderne til at dele deres erfaringer og støtte andre kvinder i samfundet – et skridt mod en bevægelse af "women empower women."

Læs mere om dette på siden empowerment program


Projektets overordnede mål er at give kvinder i sårbare situationer viden, redskaber og støtte til at leve et liv uden vold og traumer. Projektet er udviklet til at være en holistisk indsats, der ikke blot fokuserer på voldens akutte konsekvenser, men også på at give kvinderne styrken til at bryde ud af volden og hele deres traumer. Gennem programmet opnår kvinderne:

Stærkere rettigheder og ressourcer: En dybere forståelse af deres rettigheder, styrker, ressourcer, livsmuligheder og strategier til at beskytte sig selv og deres børn.

Sociale netværk og støttende fællesskaber: Mulighed for at bygge trygge og sikre relationer til andre kvinder, nye netværk. og til lokalsamfundet.

Følelsesmæssige og økonomiske redskaber: Redskaber til at håndtere både følelsesmæssige og økonomiske udfordringer, så de kan skabe en stabil og sikker fremtid for dem selv og deres børn.

Intentionen er at arbejde gennem en traumefokuseret tilgang, hvor tidlig indsats er central for at stoppe den vold i generationer, som mange kvinder befinder sig i - også ofte sammen med deres børn. Ved at samarbejde tæt med partnere og lokale ressourcer, tror vi på, at vi kan skabe varige forandringer for kvinder og deres familie

Formål og indhold i Sister Power Cirkler


Voldsproblematikken i Danmark er dybt bekymrende og viser behovet for nye tilgange til forebyggelse. Ifølge seneste tal har op til 29 % af danske kvinder oplevet vold i nære relationer. Desuden lever over 118.000 kvinder årligt med partnervold, og volden går sjældent kun ud over kvinden. Omkring 30.000 børn i Danmark vokser op i voldelige hjem, og studier viser, at voldens konsekvenser kan være lige så skadelige for børn, der overværer vold, som for dem, der selv bliver udsat for det.

Hos Sisterpower tænker vi voldsforebyggelse på nye måder. Vores tilgang fokuserer til dels på at styrke kvinderne før volden eskalerer og derved forbedre både kvindernes og deres børns livskvalitet., men også ved at forebygge at volden kan komme til at ske igen efter, at vi har fået skabt sikkerhed for kvinden og børnene. Ved at adressere traumer og tilbyde ressourcer til selvstændiggørelse i et bredere perspektiv kan vi også forebygge, at vold og traumer føres videre til kommende generationer. Det er tidlig indsats!

Hvorfor nytænke voldsforebyggelse?


Forventede resultater


Projektet forventes at have en betydelig positiv indvirkning på kvinder og deres familier. Projektets hovedmål er at styrke kvinderne til at kunne skabt et trygt og stabilt liv for dem selv og deres børn uden vold. De forventede resultater omfatter:

Øget sikkerhed og selvstændighed: Empowerment programmet styrker kvinderne til at skabe et sikkert, selvstændigt og frit liv med trygge opvækstbetingelser for deres (kommende) børn.

Bedre trivsel og tryghed for både kvinder og børn: Ved at hjælpe kvinderne til at bearbejde traumer og håndtere følelsesmæssige udfordringer forbedres deres trivsel og livskvalitet markant og det skaber mere trygge og sunde børn.

Forebyggelse af intergenerationelle traumer: Ved at bryde fri af volden kan både kvinder og børn få mulighed for både at komme i sikkerhed og at hele deres traumer forbundet med volden og dermed hele intergenerationelle traumer i familier.

Med Empowerment programmets metoder og kapacitetsopbygning er intentionen at skabe en bæredygtig positiv forandring for både kvinder, deres familier og deres lokalsamfund. Ved at hjælpe kvinderne til at tage styring og opnå kontrol over deres eget liv kan vi potentielt forbedre livskvaliteten på tværs af generationer. Det kan også inspirere andre kvinder til at søge hjælp og tage kontrol over deres situation.

I en periode på 12 måneder tilbydes en gruppe af 40 kvinder ved projektets start at deltage i en Sister Power Cirkler. De vil være præget af en åben dør politik, hvor man kan komme efter behov, men de ugentlige møder faciliteres efter en fast struktur, så man altid ved, hvad man møder ind til. Det gælder om man kommer den ene uge eller anden uge eller om man kommer i København, .Århus, Cape Town eller Mumbai. Det skal fungere både som et sikkerhedsnet, som griber og holder hånden under, når det er svært og et helingsrum, som kan understøtte ens heling og en udviklingsrejse hjem til sig selv e[er at have været udsat for traumatiske hændelser og livsvilkår.

Det ugentlige møde varer 3 timer med varm kaffe og te på kanden sammen med lidt snacks og ens struktur for indholdet hver gang, så man har trygheden og forudsigeligheden i at vide, hvad man møder ind til. Strukturen indføres man i første gang man kommer.

Hver gang vil være et oplæg og dialog om dagens tema omkring vigtige elementer af 7 trins empowerment programmet. Programmet er planlagt til at køre i en fast struktur et trin ad gangen i et 6 måneders interval, som køres løbende 2 gange årligt. På den måde kan man altid indhente de dele af programmet, som man går glip af på de dage, hvor man ikke kommer.

Fundamentet for cirklerne er ikkevoldelig kommunikation og den kodeks kommunikeres fra starten af hvert møde og opretholdes gennem hele mødet af facilitator for at kunne skabe et trygt rum for alle tilstede.

Herudover laves særlige arrangementer med f.eks. psykisk selvforsvar, økonomi workshop med Forbrugerrådet TÆNKs gældsprogram og pårørendeforløb med mulighed for kvinderne at tage deres netværk og pårørende Vi bedre at forstå kvindernes situation og hvilken måde man kan understøtte kvindernes empowerment processer bedst muligt.

Hvordan gennemføres projektet?


Målgruppe- Hvem hjælper vi?


Sister Power Cirkler er målrettet sårbare kvinder, som enten aktuelt lever med vold i nære relationer eller som er vokset op med vold og andre traumatiske vilkår og dermed er i forhøjet risiko for at blive udsat for vold og overgreb i fremtiden.

Der tilbydes plads i en ugentlig gruppe for 2 målgrupper, henholdsvis unge kvinder uden børn og kvinder med børn. Ens for dem alle er, at de ønsker at skabe en fremtid fri af vold og trygt kunne skabe et familieliv uden frygt. De skal have lyst til at dele og engagere sig, når de kommer og tage ansvar for deres eget liv og helingsproces og også have lyst til at engagere sig i det syvende “pay-it-forward” trin i programmet - så meget eller lidt som det er muligt.

Langsigtet effekt


Sisterpowers projekt har en langsigtet vision om at skabe en bevægelse, hvor kvinder støtter kvinder til at bryde med vold og skabe et trygt og stabilt liv for sig selv og deres familier. Empowerment programmet og den tætte støtte gennem netværk og partnerrelationer vil udgøre et fundament for kvindernes nye liv.

På længere sigt vil projektet kunne skabe samfundsmæssige besparelser ved at reducere omkostninger på social- og sundhedsområdet, da tidlig indsats og støtte reducerer behovet for senere kriseintervention. Vi arbejder desuden på at gøre programmet tilgængeligt for kommuner, som en specialiseret ressource til tidlig indsats og traumefokuseret voldsforebyggelse.

Projektets mål er at være en katalysator for positive forandringer og styrke kvinders sikkerhed og velbefindende. Vi ønsker at inspirere til en samfundsbevægelse, hvor kvinders sikkerhed og trivsel er en grundlæggende værdi, og hvor flere kvinder kan opnå den støtte og styrke, de fortjener.