Fra et liv i vold til sikkerhed, empowerment og trivsel
Danmark er blandt de fem lande i Europa med flest kvindedrab og høj forekomst af partnervold viser en rapport udgivet EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder i november 2024. (Læs artikel)
Samtidig viser en undersøgelse fra Børn Vilkår i 2022, at godt hver femte ung i 8. klasse i Danmark har oplevet fysisk vold som fx at blive skubbet, rusket, nevet eller revet i håret af forældre, stedforældre eller plejeforældre inden for de seneste 12 måneder. Hver fjerde angiver samtidig, at de har været udsat for psykisk vold. (Læs rapport)
Hertil kommer at hver 10 % barn og unge oplever seksuelle overgreb i barn – eller ungdom, (læs mere) , men man mistænker, at det tal kan være helt op til 20 %. (Læs rapport)
Bag tallene gemmer sig et alvorligt samfundsproblem og endnu vigtigere: menneskelige tragedier, der kunne have været forhindret.
Dette kalder på en langt bedre forebyggelse.
Pilotprojektet: Empower Your Life
Dette har Sisterpower International gennem pilotprojeket ”Empower Your Life” udviklet og afprøvet et nyt tiltag til med fokus på helt tidlig forebyggelse. Dette i samarbejde med UNIK Danmark, som yder støtte til tidligere anbragte og unge tidligere tilknyttet OPUS og OPUS Young - et ambulant behandlingsforløb med fokus på unge med psykosetilstande.
Undersøgelser viser, at tidligere anbragte er i markant forhøjet risiko for at opleve vold i nære relationer i forhold til andre (læs artikel) og det var derfor særligt meningsgivende for Sisterpower at udvikle et forebyggende tiltag til dem med henblik på at udbrede det andre senere.
”Det har givet mig mere sikkerhed og tryghed, så jeg har kunne arbejde mere med mig selv og så jeg er blevet mere klog på mig selv”
- udtalelse for ung kvinde fra pilotprojektet
Intentionen at også skabe et bæredygtigt traumefokuseret voldsforebyggelsestiltag til kvinder med et særligt fokus på tidlig indsats til at hele intergenerationelle traumer og bryde spiraler af vold i familier.
Et tiltag præget af høj grad af inddragelse af kvinderne selv og båret af deres respektive styrker, ressourcer og menneskelige kapacitet til at overvinde svære livsvilkår.
Formålet med pilotprojektet var at udvikle, teste, evaluere og justere Sisterpowers 7 trins Empowerment program til skabe sikkerhed, empowerment, traumeheling og trivsel – for at kunne udbrede programmet nationalt og internationalt på baggrund af pilotprojektets resultater, så endnu flere sårbare kvinder får mulighed for et trygt og sikkert liv i stærke og sunde fællesskaber.
Et centralt mål var også at udvikle og afprøve en Train-The-Trainer manual, der muliggør, at partnerorganisationer fremadrettet kan tilbyde empowermentforløb med afsæt i Sisterpowers metode og værdier på en måde, som både er fagligt forankret og bæredygtigt.
En ny form for forebyggelse toner nu frem
14 kvinder fik tilbuddet og 13 startede, hvoraf 2 i hver gruppe hurtigt faldt fra, hvilket efterlod 9 tilbage til at gennemføre forløbet. Den ene med et særligt tilpasset individuelt forløb på et tidspunkt, hvor hun blev for psykisk sårbar til at kunne deltage i gruppen.
Af de 9 har vi fået 7 fyldestgørende kvantitative og kvalitative besvarelser på udvalgte måleparametre omkring Sikkerhed/tryghed – ensomhed – empowerment og trivsel.
Selvom det kun er et beskedent datagrundlag at konkludere på, viser de forskellige kvinders forløb og resultater alligevel nogle indikationer af tilgangens effekt, da de er lykkedes med at skabe nogle virkelig betydningsfulde forandringer i projektets 6 måneders forløb.
De unge kvinder har udvist en bemærkelsesværdige kombination af sårbarhed, mod, styrke og vilje til at hele og skabe et andet udgangspunkt for deres videre liv her i overgangen til voksenlivet.
“Jeg er blevet mere åben overfor fremtiden”
- udtalelse fra ung kvinde fra Empower Your Life pilotprojektet
Vejen med de 7 Trin til Empowerment
Sisterpower´s Empowerment program har følgende struktur ud fra programmets 7 trin:
● Retssikkerhed: Viden om og forståelse af love, menneskerettigheder samt juridiske processer og retssystemet
● Fysisk sikkerhed: Sikkerhedsplan, sikkerhedsnetværk og træning i selvforsvarsteknikker
● Følelsesmæssig sikkerhed: Stabilisering af nervesystem, traumebehandling og selvhjælpsgrupper
● Økonomisk og teknologisk sikkerhed: Tilegnelsen af nyttige færdigheder til at skabe jobmuligheder, økonomisk forståelse og forvalte sin økonomi, f.eks. adgang til bank, e-Boks osv.
● Social sikkerhed: Brobygning til lokalsamfundet gennem sociale netværk og inddragelse af lokalsamfunds aktører samt støtte udviklingen af deres kompetencer indenfor networking
● Strukturel sikkerhed omhandlende religiøse, kulturelle og politiske forhold: Arbejdet med ”Interfaith” samt forståelse af politiske, kulturelle og system forhold til at opnå en stærkere stemme
● Pay-it-forward: Forpligtelse til at give erfaringerne fra programmet videre til andre kvinder i samfundet for at støtte deres empowerment samt at engagere sig i et netværk af kvinder for at skabe bevægelsen af ”women empower women”
I ”Empower Your Life” har indsatsen konkret indbefattet ugentlige gruppesamtaler samt undervisning i selvforståelse og livsvilkår, psykoedukation, kursus i feministisk psykisk selvforsvar, individuelle samtaleforløb (med mulighed for pårørendeinddragelse), støtte til netværksopbygning og livsperspektiver.
Hertil kommer at den unge kvinde, som blev hjemløs ved opstarten af første gruppe, modtog rådgivning og støtte til at navigere i det kommunale system og sikre stabilitet, hvor hun hurtigt fik plads på et ungeherberg og er nu i gang med at skabe et nyt fundament for sig selv.
Centralt er tanken om pay-it-forward – at kvinderne selv bliver ambassadører for andre kvinder i samme situation. Et fællesskab af heling og håb.
Øget følelse af tryghed og sikkerhed
Med et pilotprojekt omkring forebyggende er det vigtigste resultatet for os først at formidle det omkring kvindernes ændrede oplevelse af sikkerhed og tryghed. De øvrige resultater bliver løbende offentliggjort på vores sociale meder og du kan også allerede hoppe ind her og fordybe dig i dem. Læs slutevalueringen her.
Den kvantitative måling af deltagernes oplevelse af tryghed og sikkerhed viser, at 6 ud af 7 deltagere – svarende til 86 % – oplever en øget følelse af tryghed og sikkerhed i dem selv.
Ligeledes svarer 86 % af deltagerne, at de oplever større sikkerhed i deres hverdagsliv. Ud af disse 6 er der 5 deltagere, som har svaret, at de både føler sig tryggere i sig selv og mere sikre i deres daglige liv.
Nu vil vi overlade ordet til kvinderne selv om, hvordan de oplever forandringerne i dem selv og deres levede liv.
”Jeg stoler mere på mig selv og hviler mere i mig selv”
”Der er mere psykisk overskud”.
”Det har givet mig mere sikkerhed og tryghed, så jeg har kunne arbejde mere med mig selv og så jeg er blevet mere klog på mig selv”
”Jeg er blevet bedre til at sige nej specielt overfor klamme drenge.”
”Jeg gør mere for mig selv og mit mentale helbred”
”Jeg er blevet mere åben overfor fremtiden”
”Jeg har meget større bevidsthed på, mig selv og hvor jeg er hård ved mig selv og min trivsel er blevet bedre og jeg hviler mere i mig selv og er ved at tage styringen og jeg kan skelne mellem, hvad der er godt og hvad der skidt for mig”
”Nogle gange mærker jeg mere glæde i min krop”
”Jeg føler, at jeg forstår bedre, hvilke ressourcer jeg har og hvordan jeg har brugt dem og hvordan jeg kan bruge dem fremadrettet”
”Jeg føler mig mere i kontrol af mit indre liv i den forstand, at jeg selv har mere magt over, hvordan andres adfærd får lov til at påvirke mig og hvor meget andre IKKE får lov til at påvirke mig”
”Jeg forestiller mig, at det at jeg føler, at jeg står stærkere i mig selv, kan påvirke, hvordan jeg håndterer svære situationer på sigt. Jeg føler mindre skam eller afviser mere skammen, når folk har svigtet eller kritiserer mig”
”Jeg har fået bedre forståelse for, hvad vold er og hvordan det kan have forskellige aftryk senere hen i form af traumer”
”Det har givet mig indblik i nogle af mine mønstre og lært mig, hvad jeg må sige fra overfor og hvordan jeg sætter grænser”
”Jeg er blevet bedre til at sætte grænser og stå ved mig selv overfor f.eks. familie og venner”
”Jeg kan bedre udtrykke mig selv, hvilket har hjulpet i mit forhold”
”Det er tid til at komme videre og starte et nyt kapitel”
Da flere af disse kvinder har været tilknyttet OPUS og fortsat er tilknyttet psykiatrien og man vurderer, at op til 80-90 % af patienter med tunge psykiatriske lidelser har traumer med i bagagen bør vi også have fokus på at implementere den traumebevidste tilgang i psykiatrien fremover. Det vil vi slå et slag for nu.
Partnerskaber for handling
WHO betegner partnervold som en global folkesundhedskrise og hver dag arbejder mange mennesker og mange organisationer for at ændre dette. Alligevel er hjælpen fortsat fragmenteret, og alt for mange kvinder efterlades stadig alene i mørket.
Empower Your Life viser nu, at det virker at investere i traumefokuseret, løsningsfokuseret, helhedsorienteret og bæredygtig metodisk funderet indsats, som ikke kun kan redde liv – men også kan genopbygge dem. Det er vi glade for og stolte over, men er også opmærksomme på, at det store arbejde med at forankre, udbrede og dokumentere yderligere effekt først starter nu.
Vores intention er fortsat at gøre dette i partnerskab med stærke organisationer, som arbejder for samme formål.
Så en rejse er nu afslutte og en ny begynder…
Den kommende tid står derfor på undersøgende at finde de næste nye rejsepartnere….
Hvis det måske er din organisation som kan se potentialet i vores program til jeres målgruppe, så ræk endelig ud og lad os starte med en uforpligtende kaffe….
Skriv til os på contact@sisterpower.org
Vores bedste håb for vejen frem er at kunne være med til at bidrage til endnu bedre forebyggelse af vold i nære relationer både for børn, unge og voksne og hele intergenerationelle traumer til at understøtte løsningen af den store samfundsmæssige opgave, som vi står overfor i fremtiden.
Et kæmpe tak til de unge kvinder og UNIK Danmark for partnerskabet og til Spar Nord Fonden og Jascha Fonden for at gøre det muligt for os at nå hertil - og vi nu kan arbejde med at forankre og udbrede det hele.
Teamet bag Sisterpower
Rikke under udarbejdelsen af sluteavlueringen